Voorkom inbraak

Nu het buiten weer eerder donker wordt, grijpen inbrekers het duister aan om hun slag te slaan. Vanuit de politie komt er een duidelijk signaal dat er in de winterperiode een toename van het aantal woninginbraken is, met name in de kleinere gemeenten. Wat kunt u doen om het inbrekers lastiger te maken? Wij geven u 7 tips!


 1. Kerntrekken van cilinders (cilinder trekken)

Kerntrekken van cilinders is een methode waarbij een schroef in de cilinder wordt gedraaid, waarna de gehele cilinder uit het slot getrokken wordt.

Ons advies is om een profielcilinder te kopen welke beveiligd is tegen kerntrekken. Deze cilinders kunt u herkennen aan het SKG 3 sterren keurmerk. In deze cilinders zitten hardstalen stiften waardoor de schroef niet in de cilinder gedraaid kan worden. Gebruik bij voorkeur veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging. Dit maakt het kerntrekken van cilinders onmogelijk.


2. Bulgaarse methode

Bij de Bulgaarse methode wordt een cilinderslot dat uitsteekt afgebroken. Bij sommige sloten steekt de cilinder namelijk uit of ontbreekt er veiligheidsbeslag op de deur. Een inbreker kan in zulk soort gevallen gemakkelijk met een tang de cilinder afbreken, waardoor hij heel eenvoudig de deur kan openen.

Net zoals bij punt 1 raden wij u aan om goed veiligheidsbeslag aan te schaffen, daarmee verklein je de kant op inbraak via de Bulgaarse Methode.
Zorg er in ieder geval te allen tijde voor dat de cilinder niet meer dan 3 mm uitsteekt!


3. Flipperen en open wrikken

Flipperen is één van de meest voorkomende inbraakmethoden in Nederland. Met behulp van een pasje of een stuk plastic kan de deur geopend worden door de dagschoot weg te duwen. Vooral bij deuren die slecht zijn afgesloten is dit erg eenvoudig.

Zorg er altijd voor dat de deur op het nachtslot zit, ook als je gewoon thuis bent. Laat daarbij je sleutels dan niet in het slot zitten, ook hiervoor hebben inbrekers gemakkelijke methoden om het van buitenaf open te krijgen. De anti inbraakstrip zorgt er voor dat flipperen onmogelijk wordt. Hiermee wordt de ruimte tussen de deur en deurpost afgesloten. Tevens zorgt dit ervoor dat de deur niet open kan worden gewrikt met een koevoet of schroevendraaier.


4. Gaatjes boren

Inbrekers boren bij deze methode een gaatje vlak in de buurt bij de hefboom van het raam of de deur. Met een hulpstuk wordt vervolgens het raamboompje of sleutel omgedraaid die aan de binnenkant zit.

Zorg voor sloten die met een sleutel afsluitbaar zijn. Laat hierbij nooit de sleutel in het slot zitten aan de binnenkant!


5. Hengelen

Hengelen gebeurt voornamelijk door de brievenbus. Inbrekers hengelen bij deze methode met een stukje ijzer via de brievenbus de deurklink aan de binnenkant van de deur naar beneden. Als de deur niet op slot zit is de inbreker dus binnen enkele seconden binnen.

Net zoals al aangegeven bij punt 3 is het te allen tijde aan te raden om de deuren altijd uit voorzorg op slot te draaien (dus ook als u thuis bent) en zorg dat de sleutels niet in het slot blijven zitten. Ook kunt u de brievenbus beveiligen met een zogenaamde brievenbusbeveiliger.


6. Bovenlicht

Veel inbrekers komen binnen via het bovenlicht (raampje boven een deur/raam). Dit raampje is vaak niet uitgerust met een goed slot en daarom eenvoudig open te breker.

Met behulp van goede raambeveiliging maakt u het inbrekers erg moeilijk om binnen te komen via het bovenlicht. Tevens kunt u een barierrestang aanbrengen waardoor de inbreker simpelweg niet meer naar binnen kan. Probeer er altijd voor te zorgen dat er geen ladder of kliko in de buurt is.


7. Insluipen

Sluit altijd ramen en deuren als u weggaat! De makkelijkste methode voor de inbreker is om goed op te letten of onoplettende bewoners hun deuren en ramen open hebben laten staan.


Ziet u iets verdachts bij u in de buurt? Bel in zo een situatie dan altijd 112!Alle nieuwsberichten