Ontkoppelingsmatten

Bij het renoveren van oude woningen komen we veel houten vloeren tegen. Het komt dus regelmatig voor dat er vloertegels gelegd moeten worden over een houten ondergrond. Hout is beweeglijk materiaal. Tegels zijn daarentegen hard, breekbaar en onbeweeglijk. Hoe lossen we dit nu in de praktijk op, zonder kans op scheurvorming?

Voor badkamervloer gebruiken we veelal lewisplaten, dit betekent wel dat de vloer al snel enkele centimeters omhoog gaat. In een aantal gevallen is dit niet gewenst, zoals bij een keuken- en toiletvloer.

Bij toiletvloeren maken wij steeds meer gebruik van ontkoppelingsmatten. Deze worden gemaakt van Polyethyleen. Deze kunnen gebruikt worden in situaties waar water op de vloer kan komen. Maar zijn niet te gebruiken in situaties waar de vloer permanent waterdicht moet zijn. Prima geschikt dus voor een keuken en toilet, niet geschikt voor in de badkamer.

Wij gebruiken hier voor de ontkoppelingsmatten van Schlüter. Schlüter®-DITRA 25 ontkoppelt de tegelbekleding van de ondergrond en neutraliseert op die manier de spanningen tussen de ondergrond en de tegelbekleding die het gevolg zijn van onderlinge vormveranderingen. Daarnaast worden ook spanningsscheurtjes uit de ondergrond overbrugd zonder dat ze aan de tegelbekleding worden doorgegeven.